Hoe werkt het principe van de koepel juist?


Zeer eenvoudig en efficient.

  • Het water in de banden onderaan dient als tegengewicht, dus zelfs bij stormweer blijft je koepel mooi op zijn plaats.
  • De koepel zelf wordt gevuld door een kleine elektrische turbine die continu verse lucht in de koepel blaast, en hem zo onder druk houdt. (net zoals een tennisbaan in de winter)
  • Toegang tot de koepel heb je via een deur die automatisch sluit om te voorkomen dat de koepel teveel lucht zou verliezen.
  • De koepel is van doorzichtig PVC dat makkelijk 200kg/m2 druk verdraagt, en dus weerstaat aan regen, hagel (die je terug zal zien opbotsen op de koepel), sneeuw en uiteraard ook zon natuurlijk. 


Technische info:

  • Doorzichtig PVC van 2 mm dikte
  • Weerstand in gewicht van de PVC: 200kg/m2
  • Weerstand qua temperatuur van de PVC: van -30°C tot +70°C
  • Garantie van 3 jaar op de lasnaden
  • Garantie van 2 jaar op de motor (turbine)
  • Verbruik van de turbine: +/- 1.050 kWh/jaar (wat overeen komt met het jaarverbruik van een vaatwasser die 6 à 7 keer per week draait.)
  • Waterdicht: ja

  • Winddoorlatend: neen
  • Windbestendig: ja, zelfs aan stormweer
  • Hagelbestendig: ja, de hagelbollen botsen gewoon terug op
  • Sneeuwbestendig: ja
  • Mogelijke afmetingen: van +/- 50m2 tot meer dan 200m2
  • Mogelijke vormen: vierkant, rechthoekig, zes- of achthoekig, ovaal, rond, of een combinatie van (bijvoorbeeld één kant met hoeken en de andere kant afgerond). 


Hoeveel weegt de koepel?


De koepel zelf weegt uiteraard niet veel, niet meer dan het gewicht van de PVC. Het is vooral het tegengewicht, dus de banden onderaan gevuld met water, die zorgen dat de koepel in alle omstandigheden op z'n plaats blijft staan. Mede daardoor is het zo dat voor het zetten van de koepel absoluut niets van (grond)werken nodig is. Je plaatst hem gewoon op je bestaande ondergrond (hout, tegels, klinkers, grind, ...).



Hoe en waar kan ik de koepel opbergen?


Zodra je wil genieten van een echt openlucht zwembad, zet je de kleine turbine af en ledig je de banden onderaan waar water in zit. (persoonlijk profiteer ik er dan van om mijn gazin te begieten).

Vervolgens plooi je de koepel op, steek je hem in zijn verpakking, en berg je hem op in een droge ruimte. Let er wel op van dit niet te doen wanneer de koepel vochtig is, om onaangename geurtjes te vermijden wanneer je hem weer opent.


Hoeveel verbruikt de koepel?


Om te zorgen dat de koepel opgeblazen blijft, blaast de kleine turbine continu verse lucht binnen. Die turbine meet constant de luchtdruk in de koepel, en past het debiet automatisch aan. Wanneer je bijvoorbeeld net door de deur gegaan bent, sluit deze laatste zich automatisch en zal de turbine het debiet lichtjes verhogen om sneller de normale luchtdruk te bekomen. Zodra dat gebeurd is, zal de turbine het debiet terug verlagen om de luchtdruk te onderhouden.

Het spreekt voor zich dat zo'n turbine elektriciteit verbruikt, maar dat verbruik beperkt zich tot +/- 1.050 Kwh/jaar, wat overeen komt met jaarverbruik van een vaatwasser die 6 à 7 keer per week draait.



Is er onderhoud nodig?


Zelfs qua onderhoud vraagt de koepel een minimum aan inspanning. Eenmaal per jaar is het aangeraden om de turbine turbine even proper te blazen (vb met een luchtcompressor).

Voor de koepel zelf, is het eigenlijk net zoals je ramen. Mettertijd komt er wat vuil en stof op te liggen, wat jammer genoeg niet vanzelf weer verdwijnt. 😉

Gelukkig hoef je dit niet met spons en raamwisser te doen zoals de ramen hierboven. Gezien de koepel een zeer hoge weerstand heeft, kan je er zelfs boven op gaan staan (zie foto in de galerij) om met een hogedruk reiniger weer proper te maken. Let er uiteraard wel op van de druk juist in te stellen in functie van de koepel.


Indien je zelf niet de mogelijkheid hebt om je koepel te reinigen, kan je uiteraard ook steeds onze diensten contacteren want als je wil, kunnen wij dat voor jou doen.


Hoeveel kost zo'n koepel?


Zie hier een èchte vergelijking;

Mijn echtgenote en ikzelf hadden een prijsaanvraag ingediend voor een vaste constructie, dewelke we uiteindelijk niet aanvaard hebben want we vonden het erg duur. De prijs van onze koepel daarentegen, was minder dan 30% dan de prijsofferte voor een vaste constructie.

Dat wil dus zeggen: minder dan 1/3 van de prijs, en bovendien hoef je geen bouwvergunning, geen werkzaamheden, en kan je van een ècht openlucht zwembad genieten wanneer je maar wil!


Net zoals u had ik hier graag een prijs gezien, maar:

  1. Ten eerste is de prijs afhankelijk van de afmetingen, want als klant bepaal je zelf hoe breed, diep, en zelfs hoe hoog je je koepel wil.
  2. Een tweede element wat mee speelt, is de vorm die je wenst. Gaat het om een rechthoek, een ovaal, een combinatie van hoeken en rondingen, zijn er hoogteverschillen (vb enkele tredes) daar waar de koepel geplaatst moet worden, enz..
  3. Derde en laatste factor is de afwerking. Wenst u één deur of meerdere, welke kleur(en) verkiest u, enz..


Net omwille van die redenen kan ik hier onmogelijk een vast tarief vermelden. Maar als u geïnteresseerd bent, of gewoon nieuwsgierig, contacteer ons voor een offerte. Dat kan volledig vrijblijvend, en zo kan u alle tijd nemen die nodig is om uw keuze te maken..